Steiner-lukio - tietoa, taitoa ja sydämen sivistystä

Helsingin Rudolf Steiner -koulun lukiossa saat yleissivistyksen merkiksi valkolakin ja matkaeväiksi elämäntaitoa, yhteisöllisyyttä, draamaa ja taiteita.

Lukio on luokallinen, eli suurin osa kursseista opiskellaan omassa luokkayhteisössä. Kuitenkin kielien, matematiikan ja syventävien reaaliaineiden kurssien valinneet opiskelijat muodostavat yli luokkasarjojen meneviä ryhmiä.

Opiskelija saa lukion päättötodistuksen suoritettuaan 75 kurssia. Kokonaisuus muodostuu pakollisista, syventävistä ja esimerkiksi tietyn erityistehtävän mukaisista soveltavista kursseista. Valtaosa oppilaista suorittaa valtakunnallista minimiä suuremman kurssimäärän. Lukion opinto-ohjelma on kolmevuotinen.

Lukion uusi esittävän taiteen linja

Helsingin Rudolf Steiner -koulun lukion uusi esittävä aloittaa toimintansa elokuussa 2017. Lisätietoa uudesta linjasta saat e-linjan omilta sivuilta: www.rudolfsteinerkoulu.fi/elinja

Hakeminen

Lukioon haetaan yhteishaussa osoitteesssa www.opintopolku.fi. Steinerpedagogiselle yleislinjalle hakukriteerinä toimii lukuaineiden keskiarvo.

Lukion esittävän taiteen linjan opiskelijavalinnassa huomioidaan perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo (max 10p, oltava kuitenkin vähintään 7,0), harrastuneisuus (max 3p), sekä opiskelijan oma esittelyvideo (max 4p). Esittävän taiteen linjan haku on kaksiosainen. Hakijan tulee yhteishaun lisäksi:

• Laatia esittelyvideo itsestään (Tiedostolatausohje)
  • Täyttää ja toimittaa osoitteeseen elinja@rudolfsteinerkoulu.fi harrastuneisuuslomake (Tiedostolatauslinkki)
  • HUOM. Esittelyvideo ja harrastuneisuuslomake palautetaan 14.3.2017 mennessä

Retket, matkat, projektit ja näytelmät

10. luokka eli lukion ensimmäinen luokka: Viikon mittainen Lapin-leiri: Leirin merkitys on suuri, koska osa luokan oppilaista on vaihtunut. Ikimuistoinen, sisällöltään vahva viikko sisältää muun muassa tutustumista lappalaiseen kulttuuriin ja elinkeinoihin sekä ekologiaa ja paljon fyysisiä ponnisteluja. Maatalousleiri: Leirillä käydään läpi koko ravinnontuotanto, joka kytketään maantietoon, ravitsemusbiologiaan ja terveystietoon. Oppilaat viettävät yhden viikon maatilalla, usein luomu- tai biodynaamisella tilalla. Leiri sijoittuu huhti/toukokuun taitteeseen.

11. luokka eli lukion toinen luokka. Työharjoittelu: Lukiolaisemme tutustuvat työelämään lukion toisena vuonna viikon mittaisen työharjoittelun aikana. Kevätlukukaudella luokka tekee ja esittää oman näytelmän.

12. luokka eli lukion kolmas luokka: Loka-marraskuussa kulttuurimatka Firenzeen, Roomaan tai Ateenaan. Laaja päätöstyö taiteellisesta, käytännöllisestä tai tieteellisestä aiheesta, joka esitellään koko kouluyhteisölle. Päätöstyö tukee nuorta arvioimaan omia voimavarojaan ja lisää ammatinvalinnassa tarvittavaa itsetuntemusta

Opiskelijakunta

Opiskelijakunnalla tarkoitetaan kaikkia koulun 9.–12.-luokkalaisia. Tämän joukon edustajana ja edunvalvojana toimii opiskelijakunnan hallitus, johon kuuluu yksi tai kaksi edustajaa kultakin luokalta.

Vaikka suomenkielinen ja ruotsinkielinen koulu ovat hallinnollisesti erillään, opiskelijakunta on yhteinen. Se seuraa aktiivisesti ympäristön tapahtumia, tekee aloitteita, keskustelee koulun ja opettajien kanssa ja järjestää oppilaille tapahtumia (esim. bändi-illat). Kokouksia on noin kerran viikossa.

Kouluruokailu

Lukiossamme on Suomen paras (ja palkittu) ja monipuolisin kouluruoka, jota tarjoaa kouluruokalamme Ravintola Rudolf. Ruoka on pääsääntöisesti lähituotettua luomuruokaa ja ravintola on saavuttanut parhaan tähtitason Portaat luomuun -ohjelmassa.